Dumnezeu a avut grija , ca fiecare dintre noi , sa avem un talent si o putere interioara , pur si simplu , dar care , din diferite motive nu le-am folosit , nici macar nu le-am antrenat . Doar se stie ca intotdeauna ne putem depasii limita , insa in echilibru cu natura si cu noi insine .
Niciodata nu e prea tarziu . ;)
Incep prin a va aduce la cunostinta cateva informatii de baza despre biliard .
Jocul de biliard , consta in mai multe forme de joc , cum ar fi , Snooker , Bila 8 , Bila 9 , Bila 10 , Straight Pool , Black Ball si Carambol . Diferenta intre ele , o fac regulile specifice fiecarei forme . Din acest motiv , analiza modului de a juca este diferita pentru fiecare dintre tipuri .
Pentru jocul Bila 8 , aranjamentul bilelor este corecta atunci cand pozitionati la baza triunghiului o bila plina intr-un colt iar in celalalt o bila jumatate , restul bilelor la intamplare si bila neagra in mijloc . Bila din varful triunghiului trebuie sa fie in dreptul punctelor de pe mijlocul mantei .
La Bila 9 , bilele se aseaza cu bila galbena in varf , in dreptul punctelor de pe mijlocul mantei , bila 9 in centrul lor iar restul bilelor intamplator . Regulile exacte pentru fiecare tip , le puteti citi pe prima pagina in dreapta jos , la sectiunea Reguli mondiale .
Va sfatuiesc sa le cititi dupa ce terminati cei trei pasi , pentru a nu va incarca memoria de moment cu multe informatii , insa chiar daca doriti sa le cititi acum , nu este nici o problema , avem o memorie si o capacitate de concentrare mult mai mare decat ne asteptam noi .
Cum probabil a-ti observat , mesele de joc sunt de mai multe culori , verzi , albastre , rosii , bej , maron , portocalii , de mai multe nuante ... De asemenea difera marimea , panza , placa , manta si bilele , in functie de calitate si pret .
Ei bine , ca si culoare , culorile mai deschise , va lasa impresia de a avea mai mult spatiu , insa unghiurile de a juca bila alba sunt aceleasi .
Culorile , cum probabil stiti sau nu , au un efect psihologic asupra starii emotionale , de exemplu , culoarea verde are un efect linistitor si calmant , ajutand la asocierea de idei , oferind echilibru .
Culoarea albastra , are un efect linistitor si odihnitor , in acelasi timp ofera un surplus de forta si precizie .
Aceste efecte ale culorilor , au o influenta subtila , mica . Concentratia maxima vine din placerea de a face un joc de biliard frumos din punct de vedere tehnic .
Detalii despre celelalte culori , puteti gasii pe prima pagina la sectiunea Links , Culorile . Am explicat doar aceste 2 culori pentru ca sunt cele mai intalnite in cluburile de biliard . Culorile alese regulamentar de catre Asociatia mondiala de biliard pentru jocurile organizate oficial sunt verde-spre-galben , albastru-spre-verde si albastru-electric .
Daca aveti o masa de o alta culoare decat verde sau albastra , si doriti sa va antrenati cu scop de a ajunge jucator de top , va sfatuiesc sa jucati pe culorile cele 2 de sus , pentru a va obisnui optic cu unghiurile si spatiul de joc pe respectivele culori de panza , a fii deja adaptat la masa de biliard oficiala .
Ca marime , mesele de biliard sunt pe numere , astfel avem numarul 5, 6, 7, 8 si 9 . De obicei , lungimea la o masa de biliard este aproximativ dublul latimii .
Nr .5 - lungimea 1,5m ( 5 feet ) .
Nr. 6 - lungimea 1,8m ( 6 feet ) .
Nr .7 - lungimea 2,1m ( 7 feet ) .
Nr .8 - lungimea 2,4m ( 8 feet ) .
Nr .9 - lungimea 2,7m ( 9 feet ) .
Aceste dimensiuni sunt aproximative , depind de firma fabricantului si comanda clientului .
Snooker - inaltimea intre 85,1 cm si 87,6 cm
lungimea 3,569 m (+/- 13mm)
latimea 1,778 m (+/- 13mm)
*(+/- 13 mm) fiind o toleranta*
La aceste dimensiuni se mai adauga si manta .
Regulamentul de snooker , cat si informatii mai multe referitoare la masa pe care se sustin partidele mondiale , le gasiti pe pagina principala la sectiunea Reguli mondiale , Snooker, in limba engleza, insa puteti traduce pe google in limba romana .
Asociatia mondiala de biliard , au stabilit ca masa de joc pe care se sustin partidele de pool la nivel mondial , sa fie Nr.8 , si Nr.9 , acestea avand suprafetele de joc , fara amortizele mantei , marimea de :
Nr.8 - inaltime intre 74,295 cm si 78,74 cm .
- latime 1,1684 m (+3,175 mm)
- lungimea 2,3368 m (+3,175 mm)
Nr.9 - inaltime intre 74,295 cm si 78,74 cm.
- latime 1,27 m (+3,175 mm)
- lungimea 2,54 m (+3,175 mm)
*(+3,175mm) fiind o toleranta*
Detalii mai multe referitor la aceste mese gasiti la sectiunea Masa oficiala . Sectiunea este valabila numai in limba engleza , insa cum bine stiti deja , puteti traduce pe google .
Panza , placa , manta si bilele fac diferenta vitezei bilelor si calitatii efectului .
Pe o panza bine intinsa pe masa , din material mai fin , bilele prind viteza mai mare .
Panza oficiala folosita pe mesele de turneu mondial , este facuta din cel putin 85% lana fina , si nu mai mult de 15% nailon . Este de preferat , 100% tesatura de lana .
Placa mesei de biliard poate fi din ardesie , marmura sau pal . Dupa sunet iti poti da seama din ce material este placa respectivei mese. Cea mai buna calitativ este cea din ardesie .
Manta , se considera aprobata , atunci cand o bila , lipita de manta din capul mesei , este lovita destul de puternic de bila alba asezata in partea opusa , si parcurge cel putin 4 lungimi de masa fara sa sara .
Manta , in functie de calitati , poate fi de viteza mai mica , viteza medie sau viteza mare .
Bilele , in functie de compozitie , poti simtii calitatea efectului , insa , diferenta nu este asa de mare . O simti ca fiind destul de apreciata , atunci cand joci la nivel de amator de top sau profesional .
Bilele aprobate mondial sunt confectionate din plastic turnat , rasina fenolica si masoara 5,715cm (+0,127mm) in diametru si greutate intre 156 si 170 gr . Sa nu fie slefuite sau cerate, ci in forma originala .
Cu orice tip de bile , poti sustine un antrenament sau un joc de calitate .
Tehnica de joc este aceeasi pe orice tip de masa si indiferent de calitatile mesei .
Eu personal , am inceput sa joc biliard pe mese de joc nu foarte bune calitativ , si am tot schimbat tipul meselor , neavand posibilitatea de a avea o masa de biliard acasa , din cauza spatiului . Insa acesta nu a fost un impediment pentru a imi dezvolta calitatea de joc , si nici nu m-am dedicat complet acestui sport , tocmai din cauza ca in Romania , acum 16 ani , nu iti puteai castiga existenta din acest sport si situatia profesionala a acestui sport era precara . Acum lucrurile stau altfel , inclusiv la nivel mondial .
Fac o precizare aici , si anume , chiar daca esti obisnuit sa joci pe o masa Nr.7 de viteza medie , si te inscrii la un turneu care se joaca pe masa Nr.9 de viteza mare , tehnica este aceeasi , dar ai nevoie sa te adaptezi la acea masa de biliard , din punct de vedere optic , si al vitezei .
Inca un lucru este bine de stiut , daca joci pe o masa , spre exemplu , Nr.9 , si imediat dupa aceea joci pe o masa de biliard mai mica , cum ar fi Nr.5 , o sa aveti impresia de spatiu mai mare de joc , atunci unghiurile vi se vor parea mai clare , dar asta numai pentru cateva jocuri , pana va obisnuiti cu masa pe care jucati .
Intre o masa Nr.8 si una Nr.9 diferenta nu este asa de mare .
Cel mai important si esential este sa dominati tehnica biliardului , ceea ce nu este greu deloc .
******
Acum , sa incepem cu programul . Am ales ca joc pentru antrenament , Bila 8 .
Ei bine , cele 3 saptamani din acest program le vom considera de Luni pana Sambata . Sambata insa va fi o zi scurta de antrenament lasand timp liber altor activitati , iar Duminica o vom considera zi libera .
Asadar , prima saptamana consta intr-un antrenament simplu , intensiv si de acomodare .
Scopul primei saptamani consta in adaptarea dumneavoastra la jocul de biliard . Atat din punct de vedere al corpului , cat si al opticii .
Spun din punct de vedere al corpului , pentru ca a-ti observat o oarecare rigiditate a dumneavoastra la executarea loviturii . Aceasta se datoreaza tocmai faptului ca muschii dumneavoastra nu au fost antrenati pentru pozitia corecta care este necesara jocului de biliard .
Si al opticii , pentru ca veti exersa 8 efecte simple si de baza , care probabil le stiati sau nu . Efecte care vor schimba unghiurile loviturilor in functie de necesitatea pozitionarii bilei albe , pentru urmatoarea lovitura .
Aparte de aceste 8 efecte , mai exista si bila cu stop , locul unde trebuie lovita bila alba , este cu 1 sau 2 milimetri mai jos decat centrul bilei albe , daca loviti chiar in centrul bilei albe atunci aceasta va mai inainta cativa cm.
Pentru a fi totul mai usor , asa cum si este , am pregatit un video de 5 minute , in care ve-ti vedea concret la ce m-am referit .
La video urmariti locul unde este lovita bila alba , si traiectoria ei dupa impact .
In esenta , daca lovesti bila alba in dreapta , atunci ea va merge in partea dreapta dupa ce va atinge o manta , daca o lovesti in partea stanga atunci ea va merge in partea stanga dupa ce atinge o manta .
Mai exista inca 2 tipuri de lovituri , anume , bila prin ocolire si bila prin saritura (jump shot) . In situatia cand aveti o bila in fata bilei albe care nu va permite sa efectuati lovitura catre bila pe care o doriti atunci aveti 3 optiuni : sa optati pentru manta , bila prin ocolire sau bila prin saritura .
Pentru bila prin ocolire trebuie sa loviti bila alba in punctele Top Spin&Side Spin din poza de mai sus , in stanga sau in dreapta , depinde in ce parte doriti sa mearga bila alba .
Pentru jump shot trebuie sa loviti bila alba cu 2 sau 3 mm mai jos de punctul Top Spin .
Loviturile acestea 2 sunt putin mai deosebite , pentru ca trebuie sa aveti o pozitie anume pentru a reusii , mai exact , tacul trebuie ridicat in sus din partea din spate , pe laterala dumneavoastra , la aproximativ 48-90 de grade fata de bila alba . Cu cat ridicati mai sus tacul cu atat mai mult efect va prinde bila alba .
Lovitura trebuie sa fie una scurta si cu putere .
Mai jos , in poza , puteti vedea pozitia clasica a mainii , pentru a juca bila alba .
Pentru a evita greselile banale , si a face un joc cat mai bun calitativ , este necesar sa aveti mana curata tot timpul , pentru ca tacul sa alunece fin pe mana . Tocmai din acest motiv , exista o manusa speciala pentru mana . Eu personal o folosesc . Pretul este foarte mic , insa se pot gasii si calitati superioare , mai scumpe .
Pozitia corpului , este esentiala la jocul de biliard .
Pozitia corpului trebuie sa fie in linie dreapta , mana din fata cu privirea directa si mana din spate . Altfel nu aveti vizibilitate clara asupra unghiului bilei albe relationat cu bila care doriti sa o loviti si cu buzunarul in care doriti sa intre .
In momentul cand efectuati lovitura , miscarea incercati sa o faceti cat mai lin si numai din antebrat , pumnul sa nu fie strans , ci usor inchis . Pentru aceasta miscare nu trebuie sa depuneti efort , pur si simplu miscati mana din antebrat asa cum simtiti ca este comod .
Mai jos , la acest video urmariti miscarea tacului si la ultima lovitura uitati-va la antebratul mainii din spate cand se executa lovitura . Pentru a vedea concret miscarea corecta .
Daca nu a-ti mai jucat biliard pana acum , sau daca sinteti incepator , atunci aceasta pozitie a corpului este putin inconfortabila la inceput , si pentru a evita neplacerile la nivelul muschilor , este mai bine sa nu incercati din prima pozitia cum vedeti in video , si sa incepeti treptat , pentru a va adapta muschii .
Util : pentru ca ochii sa stiti ca sint pe traiectoria corecta , mijlocul barbiei dumneavoastra , trebuie sa fie exact pe tac , iar cand miscati tacul , acesta trebuie sa se aibe traiectorie dreapta . Daca nu , atunci miscati mana cu care tine-ti tacul la spate , e cel mai probabil ca acolo sa nu tine-ti drept tacul .
Primele 3 zile jucati cu capul putin mai sus de tac incat sa va simtiti confortabil , insa directia este absolut necesara , mai exact mana din spate cu privirea directa si mana din fata sa fie in linie dreapta . Urmatoarele 3 zile , incercati sa va aplecati mai mult , si daca tot va este incomod , atunci reveniti la pozitia anterioara . Faceti adaptarea treptat , pana cand corpul dumneavoastra devine elastic , si pozitia necesara deja este memorata , iar de cate ori veti juca biliard , pozitia corecta , in linie dreapta , va fi ceva normal .
Pentru ca adaptarea sa se faca mai repede , ar fi bine sa fiti cu un prieten/a cand va antrenati , sa ii aratati care este pozitia care va intereseaza , iar in momentul cand efectuati lovitura , acesta sau aceasta sa va spuna daca pozitia este corecta sau nu . In acest fel , va ajuta sa va corectati de fiecare data si sa aveti siguranta pozitiei corecte deja dupa primele 2 saptamani . Insa pentru a avea pozitia corpului cum vedeti la televizor in diferite competitii , este nevoie de mai multe ore de antrenament , acumulate in decursul a cateva luni de joc . Nu spun ca nu este posibil chiar mai repede :)
*
Picioarele incercati sa le pozitionati in asa fel incat sa va simtiti cat mai confortabil . Pozitia lor corecta , in cazul in care sunteti dreptaci , este ca piciorul drept sa il tineti intins , iar talpa piciorului indreptata spre directia in care va simtiti confortabil . Piciorul stang trebuie sa il tineti putin indoit , astfel incat sa va simtiti confortabil intreg corpul . Talpa piciorului stang , la fel ca si la cel drept o puteti indrepta in ce directie doriti , important este comfortul . Piciorul drept trebuie sa fie putin mai in spate fata de piciorul stang . Daca sunteti stangaci , atunci schimbati pozitia picioarelor . Nu necesita efort aceasta pozitie , insa este nevoie de putin antrenament , asa cum v-am mai spus . Cand aveti pozitia corecta , in acel moment o memorati , si o sa va intre in reflex .
Pozitia poate diferii in functie de corpul fiecaruia . Difera referitor la directia in care orientati picioarele , insa sistemul este acelasi pentru toti .
Aceasta saptamana , de Luni pana Sambata , am stabilit sa va antrenati aproximativ 3 ore pe zii , mai exact 2 ore sa le jucati consecutiv intre orele 11:00 si 14:00 . Alegeti orele in functie de cum aveti planificata ziua , sa nu va afecteze restul activitatilor .
Si o ora , de Luni pana Vineri dupa ora 20:00 , oricand puteti dumneavoastra .
Daca sinteti dispus/a , si aveti posibilitatea de a va putea antrena mai multe ore , recomand sa repetati programul zilnic , la orele care va convin . Insa cu precizarea , ca daca este pentru prima oara cand jucati biliard , sau sunteti incepator , ar fi mai bine sa terminati programul normal . Pentru a evita neplacerile la nivel muscular .
In orice moment al partidei , daca simtiti ca este necesar , lua-ti o pauza , de cat timp doriti .
Ramane la aprecierea dumneavoastra , daca doriti sa serviti o cafea sau un ceai :)
Bila alba , la inceputul jocului o puteti plasa in orice loc doriti de pe masa , insa dupa aceea nu o mai miscati , decat daca a-ti efectuat o lovitura si nu va placut ca a-ti ratat , atunci puteti sa repozionati bila alba pana reusiti lovitura .
In acest tip de antrenament , considera-ti o singura regula , bila neagra sa o introduceti in buzunar ultima , unde doriti .
Dupa ce introduceti toate bilele , repozitionati-le pe masa , cu aceeasi organizare , si incepeti alt joc .
Insa , inainte de a incepe jocul , exersati pentru 30 minute efectele ca si in video , pentru a simtii ce inseamna efectul . Puteti aranja bilele si la alte buzunare , bila alba va avea aceeasi traiectorie in orice parte a mesei .
Jucati singur/a , dar invitati un prieten/a care i-ar face placere sa va asiste , si sa va corecteze cand este necesar , pozitia corpului , asa cum v-am spus mai sus .
Cu acest antrenament , castigati experienta asupra unghiurilor , unele lovituri vor devenii reflex , iar unele vor fi cele preferate ale dumneavoastra :)
Aici aveti o poza cum ar trebuii sa pozitiona-ti bilele , ca sa incepeti antrenamentul .
Succes !
Astept comentariile dumneavoastra , la sectiunea , Comentarii , pe prima pagina.