Salut .

Welcome,

My name is Bobi, I am a pool player, top-amateur, and from the experience I got from the 16 years of playing pool, I thought to prepare a technical program for players with level beginner-intermediate, seniors.

Because of this program, the Romanian Billiard-Pool Federation gaved me a instructor authorization for initiating new players into the art of billiad.

In this training I will reveal for you the basic billiard technique so you will lonely develop your senses for billiard, in a practice of 3 hours every day.

With the shown technique, you will become a amateur player, impressing your friends with a good quality game.

To put your name on the list of the top players from your city, or your country, besides the 3 hours of practice, you have to dedicate every day 3 hours more, for the same technique.

The consequences of the 6 hour practice, will be remarkable, but each one we fit into some possibilities in function of some aspects, aspects of our lives that has the purpose to improve ourselves.

The difference between amateur and top-amateur is not made by the technique, but it`s made by the capacity of each to analyze and feel every strike on the cue ball.

The purpose of this program is to develop your skills for the games of billiard.

The program is composed by 3 easy steps, each step one week. For 100% succes, you have to follow the steps exactly as I show them.

So, let`s begin...

Monday, February 6, 2012

Pasul 1 .

                                                                                     


  Dumnezeu a avut grija , ca fiecare dintre noi , sa avem un talent si o putere interioara , pur si simplu , dar care , din diferite motive nu le-am folosit , nici macar nu le-am antrenat . Doar se stie ca intotdeauna ne putem depasii limita , insa in echilibru cu natura si cu noi insine .

  Niciodata nu e prea tarziu . ;)


                 

  Incep prin a va aduce la cunostinta cateva informatii de baza despre biliard .

  Jocul de biliard , consta in mai multe forme de joc , cum ar fi , Snooker , Bila 8 , Bila 9 , Bila 10 , Straight Pool , Black Ball si Carambol . Diferenta intre ele , o fac regulile specifice fiecarei forme . Din acest motiv , analiza modului de a juca este diferita pentru fiecare dintre tipuri .



  Pentru jocul Bila 8 , aranjamentul bilelor este corecta atunci cand pozitionati la baza triunghiului o bila plina intr-un colt iar in celalalt o bila jumatate , restul bilelor la intamplare si bila neagra in mijloc . Bila din varful triunghiului trebuie sa fie in dreptul punctelor de pe mijlocul mantei .

  La Bila 9 , bilele se aseaza cu bila galbena in varf , in dreptul punctelor de pe mijlocul mantei , bila 9 in centrul lor iar restul bilelor intamplator . Regulile exacte pentru fiecare tip , le puteti citi pe prima pagina in dreapta jos , la sectiunea Reguli mondiale .


  Va sfatuiesc sa le cititi dupa ce terminati cei trei pasi , pentru a nu va incarca memoria de moment cu multe informatii , insa chiar daca doriti sa le cititi acum , nu este nici o problema , avem o memorie si o capacitate de concentrare mult mai mare decat ne asteptam noi .

  Cum probabil a-ti observat , mesele de joc sunt de mai multe culori , verzi , albastre , rosii , bej , maron , portocalii , de mai multe nuante ...  De asemenea difera marimea , panza , placa , manta si bilele , in functie de calitate si pret .

 Ei bine , ca si culoare , culorile mai deschise , va lasa impresia de a avea mai mult spatiu , insa unghiurile de a juca bila alba sunt aceleasi .

 Culorile , cum probabil stiti sau nu , au un efect psihologic asupra starii emotionale , de exemplu , culoarea verde are un efect linistitor si calmant , ajutand la asocierea de idei , oferind echilibru .

 Culoarea albastra , are un efect linistitor si odihnitor , in acelasi timp ofera un surplus de forta si precizie .

 Aceste efecte ale culorilor , au o influenta subtila , mica . Concentratia maxima vine din placerea de a face un joc de biliard frumos din punct de vedere tehnic .

 Detalii despre celelalte culori , puteti gasii pe prima pagina la sectiunea Links , Culorile . Am explicat doar aceste 2 culori pentru ca sunt cele mai intalnite in cluburile de biliard . Culorile alese regulamentar de catre Asociatia mondiala de biliard pentru jocurile organizate oficial sunt verde-spre-galben , albastru-spre-verde si albastru-electric .

 Daca aveti o masa de o alta culoare decat verde sau albastra , si doriti sa va antrenati cu scop de a ajunge jucator de top , va sfatuiesc sa jucati pe culorile cele 2 de sus , pentru a va obisnui optic cu unghiurile si spatiul de joc pe respectivele culori de panza , a fii deja adaptat la masa de biliard oficiala .


 Ca marime , mesele de biliard sunt pe numere , astfel avem numarul 5, 6, 7, 8 si 9 . De obicei , lungimea la o masa de biliard este aproximativ dublul latimii .

  Nr .5 - lungimea 1,5m  ( 5 feet ) .
  Nr. 6 - lungimea 1,8m  ( 6 feet ) .
  Nr .7 - lungimea 2,1m  ( 7 feet ) .
  Nr .8 - lungimea 2,4m  ( 8 feet ) .
  Nr .9 - lungimea 2,7m  ( 9 feet ) .

 Aceste dimensiuni sunt aproximative , depind de firma fabricantului si comanda clientului .


  Snooker - inaltimea intre 85,1 cm si 87,6 cm
                  lungimea 3,569 m  (+/- 13mm) 
                  latimea 1,778 m    (+/- 13mm)

     *(+/- 13 mm) fiind o toleranta*

 La aceste dimensiuni se mai adauga si manta .

  Regulamentul de snooker , cat si informatii mai multe referitoare la masa pe care se sustin partidele mondiale , le gasiti pe pagina principala la sectiunea Reguli mondiale , Snooker, in limba engleza, insa puteti traduce pe google in limba romana .


 Asociatia mondiala de biliard , au stabilit ca masa de joc pe care se sustin partidele de pool la nivel mondial , sa fie Nr.8 , si Nr.9 , acestea avand suprafetele de joc , fara amortizele mantei , marimea de :

 Nr.8 - inaltime intre 74,295 cm si 78,74 cm .
         - latime 1,1684 m (+3,175 mm)
         - lungimea  2,3368 m (+3,175 mm)

 Nr.9 - inaltime intre 74,295 cm si 78,74 cm.
         - latime 1,27 m (+3,175 mm)
         - lungimea 2,54 m (+3,175 mm)

  *(+3,175mm) fiind o toleranta*

  Detalii mai multe referitor la aceste mese gasiti la sectiunea Masa oficiala . Sectiunea este valabila numai in limba engleza , insa cum bine stiti deja , puteti traduce pe google .


  Panza , placa , manta si bilele fac diferenta vitezei bilelor si calitatii efectului .

  Pe o panza bine intinsa pe masa , din material mai fin , bilele prind viteza mai mare .

  Panza oficiala folosita pe mesele de turneu mondial , este facuta din cel putin 85% lana fina , si nu mai mult de 15% nailon . Este de preferat , 100% tesatura de lana .

  Placa mesei de biliard poate fi din ardesie , marmura sau pal . Dupa sunet iti poti da seama din ce material este placa respectivei mese. Cea mai buna calitativ este cea din ardesie .

  Manta , se considera aprobata , atunci cand o bila , lipita de manta din capul mesei , este lovita destul de puternic de bila alba asezata in partea opusa , si parcurge cel putin 4 lungimi de masa fara sa sara .

  Manta , in functie de calitati , poate fi de viteza mai mica , viteza medie sau viteza mare .

  Bilele , in functie de compozitie , poti simtii calitatea efectului , insa , diferenta nu este asa de mare . O simti ca fiind destul de apreciata , atunci cand joci la nivel de amator de top sau profesional .

  Bilele aprobate mondial sunt confectionate din plastic turnat , rasina fenolica si masoara 5,715cm (+0,127mm) in diametru si greutate intre 156 si 170 gr . Sa nu fie slefuite sau cerate, ci in forma originala .

  Cu orice tip de bile , poti sustine un antrenament sau un joc de calitate .

  Tehnica de joc este aceeasi pe orice tip de masa si indiferent de calitatile mesei .

  Eu personal , am inceput sa joc biliard pe mese de joc nu foarte bune calitativ , si am tot schimbat tipul meselor , neavand posibilitatea de a avea o masa de biliard acasa , din cauza spatiului . Insa acesta nu a fost un impediment pentru a imi dezvolta calitatea de joc , si nici nu m-am dedicat complet acestui sport , tocmai din cauza ca in Romania , acum 16 ani , nu iti puteai castiga existenta din acest sport si situatia profesionala a acestui sport era precara . Acum lucrurile stau altfel , inclusiv la nivel mondial .

  Fac o precizare aici , si anume , chiar daca esti obisnuit sa joci pe o masa Nr.7 de viteza medie , si te inscrii la un turneu care se joaca pe masa Nr.9 de viteza mare , tehnica este aceeasi , dar ai nevoie sa te adaptezi la acea masa de biliard , din punct de vedere optic , si al vitezei .

 Este bine ca inainte de a incepe turneul , sa jucati biliard , cel putin o saptamana pe o masa similara celei din turneu , pentru a va obisnuii optic cu respectivele unghiuri , cu alte cuvinte , mai relaxat in timpul turneului de biliard .


  Inca un lucru este bine de stiut , daca joci pe o masa , spre exemplu , Nr.9 , si imediat dupa aceea joci pe o masa de biliard mai mica , cum ar fi Nr.5 , o sa aveti impresia de spatiu mai mare de joc , atunci unghiurile vi se vor parea mai clare , dar asta numai pentru cateva jocuri , pana va obisnuiti cu masa pe care jucati .

  Intre o masa Nr.8 si una Nr.9 diferenta nu este asa de mare .

     Cel mai important si esential este sa dominati tehnica biliardului , ceea ce nu este greu deloc .




******
  Acum , sa incepem cu programul . Am ales ca joc pentru antrenament , Bila 8 .

  Ei bine , cele 3 saptamani din acest program le vom considera de Luni pana Sambata . Sambata insa va fi o zi scurta de antrenament lasand timp liber altor activitati , iar Duminica o vom considera zi libera .

  Asadar , prima saptamana consta intr-un antrenament simplu , intensiv si de acomodare .

  Scopul primei saptamani consta in adaptarea dumneavoastra la jocul de biliard . Atat din punct de vedere al corpului , cat si al opticii .

 Spun din punct de vedere al corpului , pentru ca a-ti observat o oarecare rigiditate a dumneavoastra la executarea loviturii . Aceasta se datoreaza tocmai faptului ca muschii dumneavoastra nu au fost antrenati pentru pozitia corecta care este necesara jocului de biliard .

 Si al opticii , pentru ca veti exersa 8 efecte simple si de baza , care probabil le stiati sau nu . Efecte care vor schimba unghiurile loviturilor in functie de necesitatea pozitionarii bilei albe , pentru urmatoarea lovitura .




 In poza de mai sus , puteti vedea clar locurile unde trebuie lovita bila alba , pentru fiecare din cele 8 efecte .

 Aparte de aceste 8 efecte , mai exista si bila cu stop , locul unde trebuie lovita bila alba , este cu 1 sau 2 milimetri mai jos decat centrul bilei albe , daca loviti chiar in centrul bilei albe atunci aceasta va mai inainta cativa cm.

 Pentru a fi totul mai usor , asa cum si este , am pregatit un video de 5 minute , in care ve-ti vedea concret la ce m-am referit .

       La video urmariti locul unde este lovita bila alba , si traiectoria ei dupa impact .



    In esenta , daca lovesti bila alba in dreapta , atunci ea va merge in partea dreapta dupa ce va atinge o manta , daca o lovesti in partea stanga atunci ea va merge in partea stanga dupa ce atinge o manta .




  Mai exista inca 2 tipuri de lovituri , anume , bila prin ocolire si bila prin saritura (jump shot) . In situatia cand aveti o bila in fata bilei albe care nu va permite sa efectuati lovitura catre bila pe care o doriti atunci aveti 3 optiuni : sa optati pentru manta , bila prin ocolire sau bila prin saritura .



   
     Pentru bila prin ocolire trebuie sa loviti bila alba in punctele Top Spin&Side Spin din poza de mai sus , in stanga sau in dreapta , depinde in ce parte doriti sa mearga bila alba .




    Pentru jump shot trebuie sa loviti bila alba cu 2 sau 3 mm mai jos de punctul Top Spin .



  
    Loviturile acestea 2 sunt putin mai deosebite , pentru ca trebuie sa aveti o pozitie anume pentru a reusii , mai exact , tacul trebuie ridicat in sus din partea din spate , pe laterala dumneavoastra , la aproximativ 48-90 de grade fata de bila alba . Cu cat ridicati mai sus tacul cu atat mai mult efect va prinde bila alba .



   
    Lovitura trebuie sa fie una scurta si cu putere .
 


    Mai jos , in poza , puteti vedea pozitia clasica a mainii , pentru a juca bila alba .





  Pentru a evita greselile banale , si a face un joc cat mai bun calitativ , este necesar sa aveti mana curata tot timpul , pentru ca tacul sa alunece fin pe mana . Tocmai din acest motiv , exista o manusa speciala pentru mana . Eu personal o folosesc .  Pretul este foarte mic , insa se pot gasii si calitati superioare , mai scumpe .

 
  Sunt unele pozitii in care este imposibil de a executa o lovitura din cauza distantei si nu ajungeti cu tacul la bila alba . Pentru a evita aceasta , sunt 2 solutii . Prima , cand executati o lovitura orientati-va in ce parte a mesei va ramane bila alba , astfel incat sa evitati pozitiile lungi , in care nu ajungeti . Si a doua varianta , este sa folositi un prelungitor . Prelungitoarele pot fii mai inalte si mai scunde , in functie de necesitatea dumneavoastra asupra loviturii .


  Prelungitorul trebuie tinut drept , in raza ochilor , miscarea sa fie din antebrat , in linie directa asupra bilei obiectiv . Miscarea o faceti din podul palmei , lin . Pumnul usor strans .


  Pozitia corpului , este esentiala la jocul de biliard .
 
  Pozitia corpului trebuie sa fie in linie dreapta , mana din fata cu privirea directa si mana din spate . Altfel nu aveti vizibilitate clara asupra unghiului bilei albe relationat cu bila care doriti sa o loviti si cu buzunarul in care doriti sa intre .


  In momentul cand efectuati lovitura , miscarea incercati sa o faceti cat mai lin si numai din antebrat , pumnul sa nu fie strans , ci usor inchis . Pentru aceasta miscare nu trebuie sa depuneti efort , pur si simplu miscati mana din antebrat asa cum simtiti ca este comod .


 Mai jos , la acest video urmariti miscarea tacului si la ultima lovitura uitati-va la antebratul mainii din spate cand se executa lovitura . Pentru a vedea concret miscarea corecta .






  Daca nu a-ti mai jucat biliard pana acum , sau daca sinteti incepator , atunci aceasta pozitie a corpului este putin inconfortabila la inceput , si pentru a evita neplacerile la nivelul muschilor , este mai bine sa nu incercati din prima pozitia cum vedeti in video , si sa incepeti treptat , pentru a va adapta muschii .
 
 Util : pentru ca ochii sa stiti ca sint pe traiectoria corecta , mijlocul barbiei dumneavoastra , trebuie sa fie exact pe tac , iar cand miscati tacul , acesta trebuie sa se aibe traiectorie dreapta . Daca nu , atunci miscati mana cu care tine-ti tacul la spate , e cel mai probabil ca acolo sa nu tine-ti drept tacul .
 
 
 
  Primele 3 zile jucati cu capul putin mai sus de tac incat sa va simtiti confortabil , insa directia este absolut necesara , mai exact mana din spate cu privirea directa si mana din fata sa fie in linie dreapta . Urmatoarele 3 zile , incercati sa va aplecati mai mult , si daca tot va este incomod , atunci reveniti la pozitia anterioara . Faceti adaptarea treptat , pana cand corpul dumneavoastra devine elastic , si pozitia necesara deja este memorata , iar de cate ori veti juca biliard , pozitia corecta , in linie dreapta , va fi ceva normal .
 
 
  Pentru ca adaptarea sa se faca mai repede , ar fi bine sa fiti cu un prieten/a cand va antrenati , sa ii aratati care este pozitia care va intereseaza , iar in momentul cand efectuati lovitura , acesta sau aceasta sa va spuna daca pozitia este corecta sau nu . In acest fel , va ajuta sa va corectati de fiecare data si sa aveti siguranta pozitiei corecte deja dupa primele 2 saptamani . Insa pentru a avea pozitia corpului cum vedeti la televizor in diferite competitii , este nevoie de mai multe ore de antrenament , acumulate in decursul a cateva luni de joc . Nu spun ca nu este posibil chiar mai repede :)

*
  Picioarele incercati sa le pozitionati in asa fel incat sa va simtiti cat mai confortabil . Pozitia lor corecta , in cazul in care sunteti dreptaci , este ca piciorul drept sa il tineti intins , iar talpa piciorului indreptata spre directia in care va simtiti confortabil . Piciorul stang trebuie sa il tineti putin indoit , astfel incat sa va simtiti confortabil intreg corpul . Talpa piciorului stang , la fel ca si la cel drept o puteti indrepta in ce directie doriti , important este comfortul . Piciorul drept trebuie sa fie putin mai in spate fata de piciorul stang . Daca sunteti stangaci , atunci schimbati pozitia picioarelor . Nu necesita efort aceasta pozitie , insa este nevoie de putin antrenament , asa cum v-am mai spus . Cand aveti pozitia corecta , in acel moment o memorati , si o sa va intre in reflex .

   Pozitia poate diferii in functie de corpul fiecaruia . Difera referitor la directia in care orientati picioarele , insa sistemul este acelasi pentru toti .

   Un alt lucru , de asemenea esential , este Creta :) . De cand incepeti si pana terminati jocul , dupa fiecare lovitura , nu uitati sa utilizati Creta , tocmai pentru a efectua o lovitura cat mai curata si a evita greselile banale . O puteti purta dupa dumneavoastra , la fiecare lovitura .



 Aceasta saptamana , de Luni pana Sambata , am stabilit sa va antrenati aproximativ 3 ore pe zii , mai exact 2 ore sa le jucati consecutiv intre orele 11:00 si 14:00 . Alegeti orele in functie de cum aveti planificata ziua , sa nu va afecteze restul activitatilor .
 Si o ora , de Luni pana Vineri dupa ora 20:00 , oricand puteti dumneavoastra .

 Daca sinteti dispus/a , si aveti posibilitatea de a va putea antrena mai multe ore , recomand sa repetati programul zilnic , la orele care va convin . Insa cu precizarea , ca daca este pentru prima oara cand jucati biliard , sau sunteti incepator , ar fi mai bine sa terminati programul normal . Pentru a evita neplacerile la nivel muscular .

 In orice moment al partidei , daca simtiti ca este necesar , lua-ti o pauza , de cat timp doriti .

 Ramane la aprecierea dumneavoastra , daca doriti sa serviti o cafea sau un ceai :)

 Antrenamentul consta in asezarea pe masa la intamplare a tuturor 15 bile , indiferent de pozitionare pe masa , insa sa nu fie lipite intre ele sau de manta . Si incercati sa le introduceti in buzunar pe toate una cate una , utilizand efectele din video de mai sus , indiferent din cate lovituri reusiti . O sa observati , ca o sa fie anumite lovituri care nu le reuseati din prima , dar cand a-ti fost pus a doua oara in fata aceluiasi unghi , nu a-ti mai ratat , si asta pentru ca deja aveti experienta .

 Bila alba , la inceputul jocului o puteti plasa in orice loc doriti de pe masa , insa dupa aceea nu o mai miscati , decat daca a-ti efectuat o lovitura si nu va placut ca a-ti ratat , atunci puteti sa repozionati bila alba pana reusiti lovitura .

 In acest tip de antrenament , considera-ti o singura regula , bila neagra sa o introduceti in buzunar ultima , unde doriti .

 Dupa ce introduceti toate bilele , repozitionati-le pe masa , cu aceeasi organizare , si incepeti alt joc .

 Insa , inainte de a incepe jocul , exersati pentru 30 minute efectele ca si in video , pentru a simtii ce inseamna efectul . Puteti aranja bilele si la alte buzunare , bila alba va avea aceeasi traiectorie in orice parte a mesei .

 Jucati singur/a , dar invitati  un prieten/a care i-ar face placere sa va asiste , si sa va corecteze cand este necesar , pozitia corpului , asa cum v-am spus mai sus .

 Cu acest antrenament , castigati experienta asupra unghiurilor , unele lovituri vor devenii reflex , iar unele vor fi cele preferate ale dumneavoastra :)


    Aici aveti o poza cum ar trebuii sa pozitiona-ti bilele , ca sa incepeti antrenamentul .



                                                                                                                                           Succes ! 



 Astept comentariile dumneavoastra , la sectiunea , Comentarii , pe prima pagina.